Wednesday, 20 April 2011

MASALAH OBESITI DIKALANGAN PELAJAR SEKOLAH

              LARANGAN penjualan minuman berkarbonat dan makanan mengandungi gula berlebihan di kantin sekolah bagi mencegah obesiti dan diabetes di kalangan pelajar adalah langkah tepat ke arah mewujudkan masyarakat sihat dan bebas daripada penyakit berpunca daripada pengambilan makanan tidak seimbang. Pihak sekolah juga akan memantau Indeks Berat Badan (BMI) pelajar bagi menentukan tahap kesihatan mereka, yang direkodkan dalam kad laporan masing-masing. Ia bertujuan melihat keadaan pelajar berkenaan sama ada beratnya ideal dengan ketinggian berdasarkan umur.

           Menerusi langkah yang diputuskan itu, pegawai Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pelajaran akan memantau peniaga yang menjual makanan ringan tidak berzat dan memudaratkan di kantin dan luar sekolah seperti yang diumumkan kelmarin. Sebelum ini isu berkenaan sering dibangkitkan dalam mesyuarat tahunan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan pihak pengurusan sekolah kerap memberi alasan bahawa mereka tidak ada kuasa untuk menghalang peniaga daripada berniaga di luar pagar sekolah dan hanya pihak berkuasa tempatan mempunyai kuasa untuk menghalang peniaga terbabit . Amalan pemakanan tidak sihat ini boleh menyebabkan pelajar berasa letih dan tidak bermaya dan sering tertidur di dalam kelas. Sebaliknya, makanan yang seimbang sudah tentunya akan menyebabkan badan dan otak menjadi cergas, dan ini akan membantu pelajar membaiki prestasi mereka dalam pelajaran. Namun, langkah membendung kegemukan di kalangan pelajar ini juga perlu diberikan perhatian oleh ibu bapa di rumah. Ibu bapa perlu memastikan anak mereka dibekalkan dengan makanan dan minuman berkhasiat dan tidak menggemukkan. Sebagai panduan kepada ibu bapa bagi memantau pertumbuhan dan pemakanan anak mereka, Kabinet juga memutuskan agar guru mengukur data berat badan serta ketinggian pelajar dan kemudian mencatatkannya di dalam buku rekod. Selain itu, guru akan mencatatkan cadangan kepada ibu bapa langkah yang boleh diambil untuk mengurangkan obesiti pelajar.
                  Langkah ini penting bagi mengelakkan risiko penyakit mudarat yang mungkin dihidapi pelajar pada usia masih muda, seperti masalah buah pinggang, darah tinggi, kardiovaskular, strok dan kanser. Langkah ini diharap dapat membantu mengubah cara hidup rakyat dengan mengamalkan budaya pemakanan seimbang
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...