LARANGAN penjualan minuman berkarbonat dan makanan mengandungi gula
berlebihan di kantin sekolah bagi mencegah obesiti dan diabetes di
kalangan pelajar adalah langkah tepat ke arah mewujudkan masyarakat
sihat dan bebas daripada penyakit berpunca daripada pengambilan makanan
tidak seimbang. Pihak sekolah juga akan memantau Indeks Berat Badan
(BMI) pelajar bagi menentukan tahap kesihatan mereka, yang direkodkan
dalam kad laporan masing-masing. Ia bertujuan melihat keadaan pelajar
berkenaan sama ada beratnya ideal dengan ketinggian berdasarkan umur.
Menerusi langkah yang diputuskan itu, pegawai Kementerian Kesihatan
dan Kementerian Pelajaran akan memantau peniaga yang menjual makanan
ringan tidak berzat dan memudaratkan di kantin dan luar sekolah seperti
yang diumumkan kelmarin. Sebelum ini isu berkenaan sering dibangkitkan
dalam mesyuarat tahunan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan pihak
pengurusan sekolah kerap memberi alasan bahawa mereka tidak ada kuasa
untuk menghalang peniaga daripada berniaga di luar pagar sekolah dan
hanya pihak berkuasa tempatan mempunyai kuasa untuk menghalang peniaga
terbabit . Amalan pemakanan
tidak sihat ini boleh menyebabkan pelajar berasa letih dan tidak bermaya
dan sering tertidur di dalam kelas. Sebaliknya, makanan yang seimbang
sudah tentunya akan menyebabkan badan dan otak menjadi cergas, dan ini
akan membantu pelajar membaiki prestasi mereka dalam pelajaran. Namun,
langkah membendung kegemukan di kalangan pelajar ini juga perlu
diberikan perhatian oleh ibu bapa di rumah. Ibu bapa perlu memastikan
anak mereka dibekalkan dengan makanan dan minuman berkhasiat dan tidak
menggemukkan. Sebagai panduan kepada ibu bapa bagi memantau pertumbuhan
dan pemakanan anak mereka, Kabinet juga memutuskan agar guru mengukur
data berat badan serta ketinggian pelajar dan kemudian mencatatkannya di
dalam buku rekod. Selain itu, guru akan mencatatkan cadangan kepada ibu
bapa langkah yang boleh diambil untuk mengurangkan obesiti pelajar.
Langkah ini penting bagi mengelakkan risiko penyakit mudarat yang mungkin dihidapi pelajar pada usia masih muda, seperti masalah buah pinggang, darah tinggi, kardiovaskular, strok dan kanser. Langkah ini diharap dapat membantu mengubah cara hidup rakyat dengan mengamalkan budaya pemakanan seimbang
Langkah ini penting bagi mengelakkan risiko penyakit mudarat yang mungkin dihidapi pelajar pada usia masih muda, seperti masalah buah pinggang, darah tinggi, kardiovaskular, strok dan kanser. Langkah ini diharap dapat membantu mengubah cara hidup rakyat dengan mengamalkan budaya pemakanan seimbang